top of page

Millainen piano tai digipiano kannattaa ostaa?

Päivitetty: 15. tammik. 2021

Yksi yleisimmistä kysymyksistä mitä oppilaat tai heidän vanhempansa minulle pianotunneilla esittävät on, millainen kosketinsoitin heidän kannattaisi hankkia ja mistä. Soittimen valintaan vaikuttavat useat eri tekijät, kuten budjetti, käytettävissä oleva tila sekä naapureiden huomioiminen. Tämän takia sopivan soittimen löytämiseen ei ole olemassa yhtä kaikille sopivaa ratkaisua. Tässä kirjoituksessa esittelen erilaisia vaihtoehtoja piano-tyyppisistä kosketinsoittimista, sekä seikkoja, joita kunkin soitintyypin kohdalla kannattaa ottaa huomioon.


Akustinen vai digitaalinen piano?


Aloittaessa itse lapsena pianotunneilla käymisen, minulla oli kotona harjoittelua varten syntetisaattori, jossa oli ns. "löysät koskettimet." Muutaman vuoden soiton jälkeen vaihdoin yksityiseltä opettajalta musiikkiopistoon, jossa opetus tapahtui akustisilla pianoilla. Soitettuani ensimmäisen kappaleen uudelle piano-opettajalleni, hänen ensimmäinen kysymyksensä oli: ”sulla ei taida olla oikeaa pianoa kotona?” Vaikka sormeni löysivät oikeiden koskettimien kohdalle, opettajani harjaantunut korva kuuli välittömästi, etten ollut silloin vielä tottunut kontrolloimaan akustisen instrumentin sointia ja laajaa dynamiikkaa. Saatuani saman syksyn aikana kotiini pystypianon, soittotaitoni nousi nopeasti aivan uudelle tasolle. Huomasin edistymiseni myös itse ja sain siitä lisämotivaatiota harjoitteluuni. Ilman osaavaa opettajaani ja kehittymisen mahdollistavaa instrumenttia siinä vaiheessa elämääni, en ole varma olisinko koskaan päätynyt ammattimuusikoksi.


Kuten tarinastani saattaa arvata, omasta mielestäni akustinen piano tai flyygeli on aina paras soitin harjoitteluun - ainakin jos tähtäimessä on ammattiura. Nykyiset digipianot ovat kuitenkin moneen kotiin erittäin toimiva vaihtoehto, josta riittää varmasti iloa ja hyötyä pitkäksi aikaa. Sähköiset kosketinsoittimet ovat kehittyneet valtavasti sitten omien nuoruusvuosieni. Vaikka ne eivät edelleenkään pysty täysin imitoimaan akustisen pianon sointia ja käyttäytymistä, laadukkaan sähköpianon avulla voi edetä soitossa hyvinkin pitkälle.


Jos budjetti sen sallii, ns. silent-piano yhdistää molempien maailmojen parhaat puolet. Silent-piano on käytännössä akustinen instrumentti, jonka pystyy lennosta vaihtamaan myös laadukkaaksi sähköpianoksi käyttäen edelleen soitossa samoja koskettimia. Esittelyvideon silent-pianon toiminnasta voit katsoa täältä. Silent-järjestelmä on mahdollista asentaa pystypianoon tai flyygeliin myös jälkikäteen. Tällaisia asennuksia suorittaa mm. Laatusoitin.


Flyygeli ja pystypiano


Hyvälaatuinen flyygeli - pienikin sellainen, on lähes aina paras vaihtoehto harjoitteluun. Toisin kuin pystypianossa flyygelin mekaniikka perustuu painovoimaan, jolloin soittotuntuma on äärimmäisen tarkka. Tällaisen mekaniikan ansiosta flyygelillä on myös mahdollista mm. soittaa samaa ääntä peräkkäin nopeammin kuin pystypianolla.


Flyygeli, eli "piano vaakatasossa"


Flyygeleitä on monen merkkisiä, kokoisia ja hintaisia. Halvimmat aikaa kestävät soittimet kuten Yamahan ja Kawain pikkuflyygelit maksavat käytettynä hieman alle 6000:sta eurosta ylöspäin ja uutena muutamia tuhansia enemmän. Kalleimmat, käsintehdyt ns. ”täysipitkät” konserttiflyygelit, kuten Steinway ja Fazioli taas saattavat maksaa satojatuhansia. Hintahaarukka on siis todella suuri.


Akustisissa pianoissa ja flyygeleissä soinnin ja soiton kannalta merkittäviä osia on useita: kaikupohjan materiaali ja muotoilu, koneisto, kielten pituus (=soittimen koko), koskettimien pinta ja pituus sekä paljon muuta. Yhteensä piano saattaa sisältää yli 12 000 eri osaa. Kaikkien niiden saaminen toimimaan harmoniassa vaatii paitsi laadukkaita materiaaleja, myös huolellista suunnittelua. Sen takia halvimmatkin akustiset pianot saattavat maksaa paljon.


Mikäli flyygeli on kokonsa tai hintansa puolesta liian suuri, pystypiano on lähes yhtä hyvä – ellei joissain tapauksissa jopa parempi vaihtoehto. Esimerkiksi itse päädyin pari vuotta sitten ostamaan pitkän vertailun ja kokeilun jälkeen kotiini pikkuflyygelin sijasta uuden Kawai K-500 –pianon. Kyseisessä mallissa kielet ovat kutakuinkin yhtä pitkät kuin lyhyissä flyygeleissä, jolloin sointi ei kärsi. Lisäksi instrumentissa sovellettujen mekaanisten ratkaisujen avulla, kuten normaalia pidempien koskettimien sekä hiilikuitukoneiston avulla, on päästy erittäin lähelle flyygelin soittotuntumaa.

Pystypianossa kielet ovat vertikaalisessa asennossa, jolloin soitin vie vähemmän tilaa


Myös pystypianoja löytyy paljon eri hintaluokissa sekä uutena että käytettynä. Halvimpia laatupianoja saa uutena reilulla 5000 eurolla ja kalleimmat maksavat kymmeniä tuhansia. Toki halvempiakin soittimia löytyy markkinoilta, mutta usein niissä on tehty huomattavia kompromisseja mm. rakennusmateriaalien suhteen. Joillakin valmistajilla säästöjä on haettu myös rakennuttamalla halvemmat mallit eri maissa kuin kalliimmat. Tämä kaikki pätee myös flyygeleihin.


Ennen soittimen valintaa suosittelen käymään liikkeissä kokeilemassa eri valmistajien malleja ja kysymään esittelyä myyjältä. Mikäli koet tarvitsevasi apua pianojen ominaisuuksien erottamisessa, mukaan kannattaa kysyä esimerkiksi joku soittotaitoinen ystäväsi. Pianoja kokeillessa kannattaa huomioida, että kaikki akustiset instrumentit ovat yksilöitä. Edes saman merkkiset ja malliset pianot eivät siis välttämättä ole täysin samanlaisia soinniltaan ja tuntumaltaan. Tuntumaan tosin on mahdollista vaikuttaa melko paljonkin virityksen tai huollon yhteydessä. Suuren soinnillisen vaihtelun takia suosittelen ostamaan vain sellaisen pianon, jonka olet itse (tai joku kokenut soittaja) käynyt toteamassa hyväksi. Esim. ulkomailta saman mallisen pianon voi löytää hiukan halvemmalla, mutta se ei välttämättä kuulosta ja tunnu samalta kuin lempiyksilösi.


Pianoa liikkeestä ostaessa kannattaa kysyä kuuluuko soittimen kuljetus, ensiviritys ja pianopenkki myyntihintaan. Nämä nimittäin voivat nostaa lopullista hintaa sadoilla euroilla.


Mikäli haluat ostaa käytetyn akustisen instrumentin, huomioitavia muuttujia on paljon. Mm. soittimen ikä, viritysten ja huollon tiheys sekä osien yleinen kunto vaikuttavat runsaasti siihen, kuinka kauan soitin kestää hyvälaatuisena ja paljonko rahaa sen huoltamiseen joutuu tulevaisuudessa käyttämään. Soittimen ikää tarkastellessa kannattaa muistaa, että monissa tapauksissa (käytön määrästä riippuen) esimerkiksi 10 vuotta vanha piano alkaa olla vasta "sisäänsoitettu." Rakennustekniikka ei myöskään ole muuttunut merkittävästi vuosikymmeniin. Hieman vanhempikaan piano ei siis välttämättä ole huono ostos. Vanhempaa pianoa ostettaessa kannattaa kuitenkin tapauskohtaisesti konsultoida henkilöä, joka tietää eri merkkien valmistushistoriasta enemmän.


Varmin tapa löytää laadukas käytetty instrumentti on ostaa se liikkeestä juuri huollettuna. Käytettyä soitinta ostettaessa on kuitenkin aina syytä palkata mukaan esimerkiksi pianonvirittäjä, joka osaa tutkia osien kunnon perusteellisesti, sillä kriittisten osien myöhempään huoltamiseen voi palaa helposti nelinumeroinen summa. Pianojen parissa työskentelevä henkilö osaa myös kertoa onko pyyntihinta realistinen.


Akustisen pianon ylläpitäminen


Akustinen piano koostuu suurimmaksi osaksi puu- ja metalliosista. Etenkin Suomen vaihtelevissa kosteusoloissa tämä tarkoittaa, että pianon vire muuttuu jatkuvasti. Jotta piano pysyy käyttökunnossa, se kannattaa virittää vähintään kerran vuodessa, vaikka sitä ei paljon soittaisikaan. Vireen säilymistä on mahdollista pitkittää hiukan asennuttamalla pianoon kosteutusjärjestelmä. Tällainen järjestelmä saattaa tilan kosteusvaihtelusta riippuen myös estää pianon puuosien rikkoutumista. Yhden virityksen hinta on tekijästä riippuen n. 120:sta eurosta ylöspäin. Ammattivirittäjä osaa toimenpiteen yhteydessä myös kertoa, mikäli joku tai jotkut soittimen osista kaipaisi huoltoa. Huoltamalla pianoa tasaisesti, laadukkaista materiaaleista rakennettu instrumentti voi pysyä käyttökuntoisena vähintäänkin kymmeniä, ellei jopa satoja vuosia. Huoltamatta jättäminen taas saattaa pitkällä aikavälillä johtaa tilanteeseen, jossa soittimen pelastamiseksi tarvittaisiin tuhansien eurojen remontti.


Meluhaitat ja niiden minimointi


Akustinen piano tai flyygeli on äänekäs soitin. Vaikka soitto voi parhaimmillaan olla erittäinkin miellyttävää, naapureiden hyvinvointia kannattaa ajatella ajoissa. Meluhaittojen minimoimiseksi pianon kaikupohja (flyygelin alakansi tai pystypianon takaosa) kannattaa suunnata mielellään oman asunnon toista huonetta kohti – mahdollisimman kauas naapureista siis. Lisäksi kannattaa välttää pattereiden yms. helposti ääntä levittävien rakenteiden läheisyyttä. Pianon alle voi myös laittaa paksun maton ja/tai äänen lattiaan johtumista vaimentavat muovi- tai kumikupit, joskin ainakin oma virittäjäni sanoi niiden vaikutuksen olevan lähinnä kosmeettinen.


Mikäli sointi on liian voimakas, pystypianon taakse on mahdollista viritellä esimerkiksi muutaman sentin paksuisia, pinnoitettuja kivivillalevyjä. Pinnoitettuja siksi, että muuten kivivillan ”karvat” leviävät ilman mukana aiheuttaen kutinaa osuessaan iholle tai voivat aiheuttaa jopa hengitysoireita. Näin pianon sointi ei kärsi merkittävästi, mutta äänenvoimakkuus pienenee ja ääni ei myöskään pääse leviämään niin pahasti rakenteiden resonoidessa talon muille asukkaille. Jos päädyt tällaiseen ratkaisuun, kysy rakennustarvikeliikkeestä tai -ammattilaiselta apua levyjen valintaan ja ohjeita asennukseen!


Äärimmäisenä vaimennuskeinona olen nähnyt tungettavan koko pianon takaosa täyteen jotakin paksua kangasta, esim. lakanoita, peittoja tai pyyhkeitä. Näin toimimalla äänenvoimakkuus pienenee merkittävästi, mutta samalla kaikupohja ei enää pysty resonoimaan vapaasti ja sointi kärsii. Tällainen toiminta voi myös johtaa pahimmassa tapauksessa kaikupohjan halkeamiseen = erittäin kallis remontti. Huomion arvoista on, että mikään edellä mainituista toimenpiteistä ei silti tee soittimesta täysin hiljaista.


Jos pianosta löytyy ns. harjoituspedaali, joka laittaa pianon vasaroiden ja kielten väliin pienen huopakaistaleen, on se yksi parhaista naapurisovun edistäjistä. Harjoitellessa vaimennuspedaalilla on kuitenkin syytä muistaa, että se vaikuttaa niin soittotuntumaan kuin äänenmuodostukseenkin.


Digitaalipianot


Digitaalipianot ovat monella tapaa helppoja ja mukavia: niitä ei tarvitse virittää koskaan, äänenvoimakkuutta on helppo säädellä ja ne saattavat mallista riippuen viedä vähemmän tilaa kuin akustiset vaihtoehdot.


Myös digitaalipianoja löytyy useilta valmistajilta monia malleja. Valmistajista suosittelen suosimaan ns. ”laatumerkkejä,” kuten esim. Yamaha, Roland tai Nord. Tällöin ei voi mennä kovin pahasti metsään. Muiden valmistajien hintalappu saattaa olla houkuttelevampi, mutta soittotuntuma, rakennuksessa käytetyt materiaalit ja ”soundi” ovat yleensä myös sen mukaisia. Laatumerkkien halvimmat vasarakoskettimelliset mallit lähtevät yleensä uutena reilusta 500:sta eurosta. Nämä halvemmatkin ovat jo melko hyviä soittimia harrastajalle. Yleensä n. 1000€+ malleissa koskettimien pinta on kuitenkin parempi ja soundit astetta hiotummat. Jos vain mahdollista, suosittelen ostamaan mallin, jossa on täydet 88 painotettua kosketinta. Näin päästään lähimmäksi oikean pianon soittotuntumaa. Digipianoja voi käydä kokeilemassa hyvin varustetuissa musiikkiliikkeissä.


Digipianoja löytyy paljon myös käytettynä. Mikäli soitin on ulkoisesti hyvässä kunnossa, on se yleensä myös sisältä käyttökelpoinen. Käytettyä digipianoa ostaessa on huomattavasti vähemmän vaaran paikkoja kuin akustista mallia metsästäessä, mikä tekee siitä melko turvallisen vaihtoehdon. Se kuitenkin kannattaa muistaa, että digisoittimien hurjasta kehitysvauhdista johtuen, merkistä riippuen, jo esimerkiksi 10v vanha, silloinen lippulaivamalli, saattaa hävitä vertailussa saman valmistajan nykyiselle halpamallille. Useilla valmistajilla kehityskaari on sellainen, että uuden johtavan mallin ilmestyessä vanhan lippulaivan tekniikka ja soundit siirretään suurilta osin yhtä hintaluokkaa halvempaan malliin.


Toisin kuin akustisissa pianoissa, digimalleissa vaihtelua yksilöiden välillä ei ole. Sen takia tilaaminen on turvallista myös ulkomaisista nettikaupoista, kuten Thomannilta. Jos löydät hyvän diilin jostakin nettikaupasta joka ei ole itsellesi tai muille tuttu, tarkista aina ensin kaupan olemassaolo. Huomioitavan arvoista on myös, että jotkut nettikaupat ilmottavat sivuilla hintansa verottomana ja/tai ilman postikuluja.


Käytettyjä soittimia löytää paljon mm. Muusikoiden.net -sivuston torilta, huuto.net:sta tai tori.fi:sta. Käytetyn soittimen kunto kannattaa mahdollisuuksien mukaan käydä tarkastamassa paikan päällä. Varo myös huijareita ja varkaita! Jos joku myy laitetta huomattavan halvalla ja haluaa päästä siitä nopeasti eroon, kysele paljon kysymyksiä.


Digipianoa ostaessa on syytä huomioida, että siihen saattaa mallista riippuen joutua ostamaan lisävarusteita, kuten telineen ja pedaalin. Telineessä tärkeintä on, että se jaksaa kantaa soittimen; valmistajat ilmoittavat aina kilomäärän, jonka kukin teline kestää. Lisäksi kannattaa varmistaa, että teline on omaan makuun tarpeeksi tukeva. Esim. kevyempien telineiden päällä leveä soitin saattaa heilua paljonkin. Pedaaliksi pianon harjoitteluun suosittelen ns. ”lusikkamallia,” jotta tuntuma olisi mahdollisimman lähellä oikeaa pianoa. Jos digipianosi tukee puolipedalointia, kannattaa maksaa hiukan enemmän sellaisen mahdollistavasta pedaalista. Jos ei tue, normaali on/off –tyyppinen pedaali riittää. Jos päädyt ostamaan jonkin muun valmistajan pedaalin kuin digipianosi, tarkasta ensin mikä oman soittimesi polarisaatio (=miten päin on/off –kytkin toimii) on tai osta tarvikemalli, jossa sen pystyy vaihtamaan.

Yamaha FC4s -lusikkapedaali


Loppusanat


Sopivan soittimen metsästykseen ja kokeiluun kannattaa käyttää aikaa, koska pianoja yleensä vaihdetaan erittäin harvoin ja ne voivat olla melko arvokkaitakin sijoituksia. Toimiva instrumentti tuo kotiin paljon iloa pitkäksi aikaa. Liikkeissä käydessä kannattaa kysyä apua ammattilaiselta, joka osaa kertoa myymiensä mallien eroista.


Toivottavasti artikkelista on apua. Kaikki esitetyt suositukset perustuvat joko minun tai muiden musiikkialan ammattilaisten kokemuksiin. Faktatietoa olen kerännyt lukuisista lähteistä. Jos huomaat asiavirheitä tai puutteita, olen kiitollinen kaikista kommenteista. En saa mainostuloja yhdeltäkään artikkelissa mainitulta valmistajalta tai toimijalta.


Onnea soittimen etsintään!

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Commentaires


bottom of page