Internet on avannut täysin uuden maailman soiton opiskelussa. Opetusmateriaalia, pelejä ja applikaatioita löytyy paljon joko ilmaiseksi tai verrattain huokeaan hintaan. Suuri osa netistä löytyvistä materiaaleista ovat hyviä ja intuitiivisia käyttää. Olen itsekin oppinut niiden kautta paljon. Silti uskallan väittää, että soiton opiskeluun ei ole edelleenkään olemassa yksityistunteja tehokkaampaa vaihtoehtoa.
Soitonopettajan tärkein tehtävä on ajan myötä tehdä itsensä tarpeettomaksi. Tämä tarkoittaa sitä, että oppilas saa käsiinsä paitsi perustavan laatuiset tiedot soittimestaan ja sen hallinnasta, myös keinot etsiä ja omaksua uutta tietoa. Viikoittaiset tunnit kannustavat jatkuvaan harjoitteluun, jolloin kehitys pysyy tasaisena ja innostavana. Kun oppilas kehittyy ja oppii soittamaan lempikappaleitaan, motivaatio harjoitella lisää pysyy korkeana. Osaava opettaja pystyy myös esittelemään monipuolisesti soittimensa mahdollisuuksia ja antamaan niistä inspiroivia esimerkkejä - avartamaan musiikillista sivistystä. Samalla hän pitää huolta, että osaamiseen ei jää aukkoja. Hyvän soittoasennon ja -tekniikan sekä kehonhuolto-opetuksen avulla oppilas voi välttää pianistien pahimpia ammattitauteja kuten selkä- ja niskakipuja sekä jännetupentulehduksen.
Ammattitaitoinen osaa muokata oppilaan lempikappaleet hänen taitotasollensa sopivaan muotoon, oli kyseessä piano- tai esimerkiksi bändikappale. Opettajan johdolla oppilas voi ajan myötä oppia tekemään tällaista sovitustyötä myös itsenäisesti. Tärkeä osa instrumentin opiskelua on oppia hahmottamaan ja ymmärtämään musiikillisia ilmiöitä, kuten harmoniaa, rytmiikkaa ja rakenteita. Soittotunneilla tämä voidaan toteuttaa työn alla olevien kappaleiden tutkimisen ja sovittamisen lisäksi esimerkiksi sävellys- sekä improvisaatioharjoitusten kautta. Lisäksi opettaja pystyy auttamaan nopeasti ja tehokkaasti mm. sopivien sormijärjestysten sekä tyylinmukaisen fraseerauksen löytämisessä.
Nuottien lukeminen on hyödyllinen taito, mutta ei välttämätöntä – ainakaan tiettyyn pisteeseen saakka. Soitossa on mahdollista päästä melko pitkälle pelkällä korvakuulollakin. Nuotit ovat kuitenkin mainio keino nopeuttaa kappaleiden opettelua merkittävästi. Samaan tapaan kuin lukutaito antaa mahdollisuuden käsitellä entistä suurempia asiakokonaisuuksia kielen kautta, nuotit avaavat portit musiikin laaja-alaisempaan omaksumiseen. Jos siis haluaa edetä pianonsoitossa maksimivauhtia, nuotit kannattaa ottaa osaksi harjoittelua jo aikaisessa vaiheessa.
Yleensä pianotuntien sisältö rakentuu pitkälti erilaisten sävellysten opettelun ympärille. Omille tunneilleni kannustan oppilasta tuomaan omia lempikappaleitaan – nuoteilla tai ilman. Soittamalla oppilaan omaa mielimusiikkia harjoittelumotivaatio pysyy mahdollisimman korkeana. Jos kuitenkin haluaa tutustua uuteen musiikkiin, arkistoistani löytyy nuotit n. 5000:en pianosävellykseen. Soitto ei siis lopu, vaikka omat sen hetken suosikit olisikin jo koluttu läpi. Tunneilla opeteltavat kappaleet voivat sisältää niin poppia, jazzia, funkia, rockia kuin klassistakin sekä paljon muuta. Opiskeluvaiheessa omien kokemusteni perusteella etenkin alussa on hyödyllistä perehtyä mahdollisimman monipuoliseen ohjelmistoon välittämättä genrerajoista. Toki oppilaan niin halutessa voidaan syventyä myös vain yhden genren saloihin.
Soittotunneilla on hauskaa! Hauskuuden määritelmä kuitenkin riippuu hyvin paljon oppilaasta. Eräät esimerkiksi pitävät enemmän musiikin itse luomisesta säveltämisen kautta, kun taas toiset haluavat keskittyä nuoteista opeteltaviin kappaleisiin. Tämän takia tuntien sisältö ja rakenne muotoillaan erikseen jokaisen oppilaan tavoitteiden ja toiveiden pohjalta. Itse pyrin aina kannustamaan oppilaita positiivisen ja rakentavan palautteen kautta. Virheistä ei rankaista, vaan ne nähdään mahdollisuutena oppia. Vapaa dialogi opettajan ja oppilaan välillä on keskeisessä roolissa turvallisen oppimisympäristön luomisessa. Itselleni opettajana on tärkeää, että kukin oppilas saa olla soittotunneilla oma itsensä.
Mikäli olet itseoppinut soittaja, suosittelen lämpimästi kokeilemaan ainakin yhtä tuntia opettajan kanssa. Usein pitkälläkin oleva oppilas voi hyötyä huomattavasti osaavista ulkopuolisista korvista ja silmistä ja saada sitä kautta uusia väyliä musiikin hahmottamiseen. Musiikin oppiminen ei lopu koskaan - edes ammattilaisena.
Tervetuloa pianotunneille!
Comments